Ugrás a tartalomra

Küzdelem a kis postáért

2022. október 20. csütörtök
Karsay Ferenc polgármester levelet írt a barossi posta megmentéséért
Küzdelem a kis postáért

Budafok-Tétény polgármestere október 5-én, szerdán levelet kapott a Magyar Posta vezérigazgatójától, amelyben tényként közlik, hogy bezárják a Dózsa György úti postát. Karsay Ferenc azonnal felkereste az igazgatóságot, hiszen szerinte erre a hivatalra nagy szükség van. Elsősorban azok az idős emberek használják, akik papíralapon intézik az ügyeiket, nekik sok esetben még a bankkártyás fizetés is kihívást jelent. Ők nehezebben is mozognak, ezért a posta bezárása jelentősen érinti az életüket.

– Megértem, hogy most az energiaárak miatt gondot okoz az intézmények fenntartása, hiszen mi magunk is küzdünk az üzemeltetési költségek emelkedésével, viszont az említett okok miatt ezt elfogadhatatlannak tartom – közölte a polgármester, aki levelet írt a Magyar Posta vezérigazgatójának, azt kérve, hogy vizsgálja felül a döntését. A levélben a polgármester azt az ígéretet tette, hogy ha képesek újranyitni a Baross Gábor-telepi kis postát – mivel ez a helyiség önkormányzati tulajdonú –, az önkormányzat tartja majd fenn az épületet, ameddig lehetséges.

A polgármester tájékoztatott, hogy amíg nem dől el a kis posta sorsa, a Magyar Posta Zrt. vállalta, hogy a fontosabb kerületrészekben (Budafokon a nagy postán, a Városház téren, a Campona bevásárlóközpontban, Budatétényben, illetve Nagytétényben is) minden postai szolgáltatást biztosítanak. Ez azonban hosszú távon nem jelenthet megoldást a Baross Gábor-telepen élőknek, hiszen a Dózsa György úti kis posta elsősorban helyi igényt elégít ki, és sok idős ember él itt, akiknek muszáj papíralapon intézni az ügyeiket, és a küldeményekhez is sokkal gyorsabban jutnak ott hozzá, mint egy nagyobb intézményben.

Öröm az ürömben, hogy a kis posta dolgozóinak felajánlottak állást egy másik kerületi postahivatalban, amit el is fogadtak. Karsay Ferenc reméli, hogy nem végleges ez a döntés, mert, ahogy fogalmazott: igazi kisvárosi típusú működés volt itt tapasztalható, ami a személyes kapcsolatokra is nagy hangsúlyt helyezett, és ami nagyon fog hiányozni ebben az elembertelenedett világban. – Ez egy olyan kis sziget volt, ahová tényleg jó érzés volt betérni nekem is, hiszen itt tanítok a környéken – jegyezte meg a polgármester. 

(VH)